13 september 2024

Investeren in het opleiden van je personeel? Dit zijn de 4 voordelen!

Bij veel organisaties is het opleiden van personeel een discussiepunt. Voornamelijk omdat je het rendement pas na verloop van tijd ziet, terwijl de investering direct voelbaar is. Toch is het belangrijk om je medewerkers deze kans te bieden. De kosten voor opleidingen of cursussen betalen zich uiteindelijk dubbel en dwars terug. Lees hier 4 voordelen van het opleiden van medewerkers.
Personeel opleiden

1. Verbeterde productiviteit

Investeren in opleidingen voor je personeel vergroot de kennis en vaardigheden. Dit resulteert in beter functionerende en efficiënter werkende medewerkers. Denk aan technische of ICT-beroepen, waar het vaak noodzaak is om de ontwikkelingen in het vakgebied bij te houden door middel van een ‘bijspijkercursus’.

Daarnaast blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat studerende werknemers meer tevreden zijn en bijdragen aan een goede sfeer op de werkvloer. Een win-winsituatie dus.

2. Hogere klanttevredenheid

Goed getraind medewerkers beschikken over de juiste vaardigheden en kennis en kunnen klanten beter van dienst zijn. Dit leidt vaak tot een hogere klanttevredenheid en klantenloyaliteit, wat op de lange termijn bijdraagt aan het succes van je bedrijf of organisatie. Daarnaast creëer je een goed imago. Wanneer je structureel laat zien dat je investeert in medewerkers gaat dat ook ‘rondzingen’ buiten je bedrijf. Hierdoor word je ook door potentiële nieuwe medewerkers als een interessante werkgever gezien.

3. Flexibeler personeel

Het goed opleiden van je medewerkers heeft ook gevolgen voor de ‘employability’: optimale inzetbaarheid van je medewerkers. Het gaat hierbij niet alleen om inzetbaarheid binnen een functie, maar ook om het kunnen vervangen van collega’s en het makkelijker kunnen doorstromen naar een andere functie. Hierdoor hoef je minder op zoek te gaan naar nieuwe of vervangende medewerkers. 

Een flexibel team vergroot de wendbaarheid van je bedrijf. Je kunt beter en sneller innoveren en makkelijker reageren op veranderingen in de markt. Kitty Mudde, Manager Learning & Development van Zeeman zegt hierover: ‘Investeren in onze mensen hoort voor Zeeman bij goed werkgeverschap.’ 

4. Hogere werknemersretentie

Medewerkers waarderen het als ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien in hun werk. Daarnaast draagt het bij aan de medewerkersbetrokkenheid, ofwel de ‘employee engagement’. Door te investeren in de opleiding van personeel, vergroot je hun kansen op persoonlijke ontwikkeling en carrièregroei. Dit kan leiden tot een hogere werknemersretentie en minder kosten voor werving en training van nieuwe medewerkers.  

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? Yonder biedt maatwerkopleidingen en een ruime keuze aan erkende mbo-opleidingen en cursussen. 

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over wat Yonder voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag om jouw werknemers te motiveren om zich te blijven ontwikkelen!

Deel dit artikel

Onze vakgebieden

In welk beroep wil jij straks gaan werken? Ontdek welke vakgebied bij jou past.