13 september 2024

7 tips voor een goede leercultuur in je organisatie

Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop we werken. Hierdoor verdwijnen bepaalde beroepen en komen er nieuwe beroepen bij. Daarnaast hebben onder andere vergrijzing, nieuwe werkmethoden en arbeidstekorten een enorme impact op ons werk. Om succesvol te blijven, is het belangrijk om voortdurend te leren en je aan te passen aan deze veranderingen. Het ontwikkelen van een leercultuur in je organisatie kan hierbij essentieel zijn.  Wij geven 7 tips om je personeel te motiveren om te blijven leren.
Personeel opleiden

Medewerkers motiveren en stimuleren

In een goede leercultuur zien medewerkers ‘leren’ als kans in plaats van verplichting. Hoe ontwikkel je dat binnen je organisatie of team? Hoe bied je de juiste cursussen en opleidingen aan, die aansluiten bij de behoeften en doelen van medewerkers? 

1. Maak leren een onderdeel van de bedrijfscultuur.
Stimuleer nieuwsgierigheid en integreer leren in de bedrijfscultuur door leren, ontwikkeling en het delen van kennis met collega’s zichtbaar te waarderen en te belonen. Een duidelijk signaal dat leren gewaardeerd wordt binnen de organisatie.   

2. Laat zien hoe leren kan leiden tot professionele groei en ontwikkeling.
Geef duidelijkheid over de verschillende stappen en competenties die nodig zijn om door te groeien naar hogere functies. Zo leggen werknemers het verband tussen leren, ontwikkeling en het bereiken van carrièredoelen.   

3. Begrijp de behoeften van medewerkers.
Vraag naar interesses, doelen en uitdagingen. Behoeften van medewerkers kunnen namelijk enorm variëren. Voorzie je medewerkers van cursussen en/of opleidingen die aansluiten bij de behoeften.    

4. Moedig ontwikkeling op alle niveaus aan.
Zorg dat leidinggevenden en managers het goede voorbeeld geven en zelf ook voortdurend blijven leren.   

 

“Onze managers die een opleiding volgden, zijn enorm gegroeid. Ze hebben betere vaardigheden en meer zelfvertrouwen. Dat maakt onze winkels succesvol”, aldus Katrin Steinkirchner, trainer en opleidingscoördinator New Yorker.   


5. Verzamel feedback van werknemers en luister naar hun suggesties.
Dit geeft inzicht in de effectiviteit van trainingen en de tevredenheid van de medewerkers. Met deze verbeterpunten kunnen trainingen worden aangepast om beter aan te sluiten op de behoeften van werknemers.  

6. Maak leren onderdeel van de gesprekkencyclus.
Hiermee maak je van ‘leren’ een structureel onderwerp van het gesprek en benadruk je het belang ervan voor de organisatie of het team. 

7. Laat medewerkers de kennis en vaardigheden die ze opdoen, delen.
Door kennis en vaardigheden met elkaar uit te wisselen, blijven medewerkers enthousiast, meer betrokken en uiteindelijk productiever. Dit proces bevordert groei binnen de organisatie.

Een waardevolle opleidingspartner

Onze maatwerkopleidingen en trainingen helpen bij het verwerven van nieuwe vaardigheden en met het bijblijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen voor professionals in verschillende sectoren. 

Bij Yonder kun je rekenen op:  

- een breed aanbod van cursussen en opleidingen op mbo-niveau
- een team van ervaren en deskundige docenten
- een flexibele en persoonlijke aanpak die aansluit bij de wensen en behoeften van het team of de organisatie
- een professionele samenwerking waardoor we écht samen opleiden
- erkende certificaten of diploma’s. 

Deel dit artikel

Neem contact met ons op

Wil je weten wat Yonder voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag om jouw werknemers te motiveren om zich te blijven ontwikkelen!

Onze vakgebieden

In welk beroep wil jij straks gaan werken? Ontdek welke vakgebied bij jou past.