13 september 2024

De oplossing voor personeelstekort; aannemen of opleiden?

Veel bedrijven zijn druk op zoek naar van nieuwe medewerkers. Organisaties worden steeds creatiever en flexibeler in werving en selectie. Als HR-manager wil je het personeelstekort voor de organisatie zo snel mogelijk oplossen. Want werken met minder mensen betekent een hogere werkdruk, wat uitval van werknemers tot gevolg kan hebben. Dat wil je zoveel mogelijk voorkomen en bovendien moeten ook de doelstellingen van de organisatie gehaald worden. Een grote spagaat. Hoe kan je dat oplossen? Door mensen aan te nemen of op te leiden? Of allebei?
Personeel opleiden

Is aannemen de oplossing?

Veel organisaties zijn anders gaan werven of zetten een extern wervingsbureau in. Ook worden werknemers aangenomen die niet voldoen aan het functieprofiel. Het personeelstekort is dan misschien opgelost, maar is dit voor de toekomst de juiste oplossing? Wil je mensen in dienst die niet voldoen aan het niveau of niet de juiste ervaring niet hebben? Bekijk in je personeelsbestand wie er omgeschoold of bijgeschoold kunnen worden. De reden voor succes zit in de ontwikkeling van je werknemers.  

Ontwikkeling en groei

Investeren dus. Geef werknemers de kans om zich te ontwikkelen met maatwerkopleidingen en cursussen die goed aansluiten bij je werknemers en bij de organisatie. Want dat maakt verschil. Goed opgeleide werknemers dragen ook bij aan duurzame inzetbaarheid. En doordat je meer kennis in huis hebt, blijf je een stapje voor op de concurrent. Minstens zo belangrijk: opleiden en talentontwikkeling zorgt ervoor dat werknemers elke dag met een glimlach naar het werk gaan. Ze zijn gelukkiger, gemotiveerder en productiever.

Kies voor langetermijnoplossingen

Denk niet in kortetermijnoplossingen, hoe verleidelijk dat ook is bij een personeelstekort. Een goed personeelsbeleid vraagt om strategisch denken, zeker voor de toekomst. Welke gevolgen heeft de snel veranderende arbeidsmarkt voor jouw sector en organisatie? Welke skills hebben jouw werknemers over 3 jaar nodig? Door nu te starten met het opleiden van je werknemers zijn en blijven zij geschikt voor het werk van de toekomst. 

Een waardevolle opleidingspartner

Yonder helpt bij het opleiden van werknemers met landelijk erkende cursussen en beroepsopleidingen. Samen met organisaties uit diverse sectoren ontwikkelen we maatwerkopleidingen op mbo-niveau. We kijken naar de wensen van het bedrijf en de ontwikkelbehoefte van de werknemer. Met op maat gemaakt programma’s wordt het talent van jouw werknemers optimaal benut!

Yonder ontzorgt

Wij begeleiden en ontzorgen jouw organisatie bij de scholing van je werknemers. Bij Yonder kun je rekenen op:
- een breed aanbod van cursussen en maatwerkopleidingen op mbo-niveau
- een team van ervaren en deskundige docenten
- een flexibele en persoonlijke aanpak
- een landelijk erkend certificaat of diploma.


Deel dit artikel

Neem contact met ons op

Wil je weten wat Yonder voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag om jouw werknemers te motiveren om zich te blijven ontwikkelen!

Onze vakgebieden

In welk beroep wil jij straks gaan werken? Ontdek welke vakgebied bij jou past.