13 september 2024

Flexibel onderwijs; de toekomst van leren en werken

De snel veranderende arbeidsmarkt vraagt om steeds meer flexibiliteit van bedrijven en werknemers. Ook van de toekomstige generatie werknemers: de studenten. Het traditionele onderwijs, met een vast groepsprogramma, maakt het voor studenten lastiger om mee te bewegen in die flexibiliteit. Maar wat werkt dan wel? Wat heeft een student nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen? En wat hebben bedrijven nodig bij de dringende zoektocht naar (nieuw) talent?
Personeel opleiden

Leren en werken tegelijk

Afgestudeerde studenten springen maar al te vaak in het diepe op de arbeidsmarkt. Al doende leert men, maar wat als dat doen en leren al tijdens de studie kan? Door leren en werken te combineren met een flexibel opleidingstraject dat aansluit bij de praktijk en bij de leerbehoeften, zijn studenten beter voorbereid op hun loopbaan. Flexibel onderwijs - met een focus op individuele behoeften en interesses - wordt steeds meer de basis voor ‘het nieuwe leren’. En daarmee ook voor ‘het nieuwe werken’.

Onderwijs op maat

Verkorte BBL-trajecten maken leren en werken tegelijk mogelijk. Het onderwijs werkt samen met bedrijven aan een lesprogramma op maat, met aandacht voor het niveau en werktempo van de student. Zij volgen een volledig leertraject of behalen bepaalde onderdelen met een certificaat. Hiermee worden de mogelijkheden van de individuele student optimaal benut. En de nieuwe kennis en vaardigheden worden direct ingezet op de werkvloer, waar het hard nodig is.

Een ‘perfect blend’ van fysieke lessen en digitale tools

Digitale tools, zoals Virtual Reality, Augmented Reality en games zijn ook een vorm van flexibel studeren. Ze helpen om de aandacht vast te houden en studenten te motiveren om te leren. Vooral bij thema’s die lastiger zijn om in fysieke lessen te behandelen, zoals veiligheid in de winkel en omgaan met agressie. Het brengt praktijksituaties naar school, waardoor het mogelijk is om je tijdens de studie al voor te bereiden op bijvoorbeeld die lastige klant. Ook interactieve e-learnings en podcasts helpen studenten om op een andere manier te leren. Van enkel met de neus in de boeken naar informatie tot je nemen op de manier die op dat moment het beste bij de student past.

Benieuwd hoe wij op maatgemaakte opleidingen verzorgen? Lees meer over onze aanpak.

Klaar voor de toekomst

Bij flexibel onderwijs ligt de nadruk op praktijkervaring. Door de combinatie van leren en werken, wordt die praktijkervaring al tijdens de studie opgedaan. Een mooie basis voor een verdere carrière. Ook moedigt deze vorm van onderwijs medewerkers aan om te blijven leren. Zo zijn studenten niet alleen klaar voor de huidige arbeidsmarkt, maar ook voor toekomstige uitdagingen.

Ben jij nieuwsgierig naar ons aanbod? Neem een kijkje op onze opleidingspagina.

*Bron: www.kennisrotonde.nl/vraag-en-antwoord/taal-doorstroom-mbo-ho

Deel dit artikel

Neem contact met ons op

Wil je weten wat Yonder voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag om jouw werknemers te motiveren om zich te blijven ontwikkelen!

Onze vakgebieden

In welk beroep wil jij straks gaan werken? Ontdek welke vakgebied bij jou past.