niveau 3 en 4

Extra eisen Sport en Bewegen

Een aantal opleidingen van het vakgebied Sport en Bewegen hebben extra toelatingseisen. Tijdens een intakemiddag moet je bijvoorbeeld laten zien dat je een minilesje kunt geven, motorisch vaardig bent in diverse sporten en in verschillende grondvormen van bewegen.

Zit jij op de juiste plek? 

 

Tijdens de intake kijken we of jij geschikt bent voor deze opleiding. Voldoe jij niet aan de extra toelatingseisen, dan kun je niet starten met deze opleiding. Samen kijken we dan naar een opleiding die wel bij je past. Ook als je niet aanwezig bent bij de intake kun je niet starten.

Wees je ervan bewust dat we tijdens de intakedag letten op houding, gedrag, inzet en samenwerking. We proberen die dag een zo goed mogelijk totaalplaatje van jou te krijgen. Zo kunnen wij je ook een goed advies geven. 

 

Een goede voorbereiding is het halve werk?

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze dag. We vragen je dat op de volgende manieren te doen:

  • Neem het volgende mee: sportkleding, zaalschoenen, een kopie van je zwemdiploma (minimaal diploma A) en eventueel eten en drinken voor tussendoor.
  • Bekijk hieronder welke competenties en vaardigheden een student bij Yonder Sport en Bewegen nodig heeft. Deze helpen je goed voor te bereiden op de intakedag.
  • Er is een aantal kernwaarden die wij belangrijk vinden. Als deze ook bij jou passen, dan heb je al een match met Yonder Sport en Bewegen. Stel jezelf daarom de vraag of jij je in onze kernwaarden herkent en waarom je ze belangrijk vindt. Dit zijn de kernwaarden:
    1. Ik gedraag me als een professional
    2. Ik ben proactief
    3. Ik ben positief ingesteld
    4. Ik sta open voor feedback
  • Bedenk goed wat jouw motivatie is om deze opleiding te gaan doen. Een sportopleiding met verschillende sporten hartstikke leuk. Maar het beroep van sportleider en/of sportcoördinator vraagt meer dan alleen lekker sporten. Je wordt opgeleid om straks andere mensen in beweging te zetten. Realiseer je dat goed.

Onderdeel: Grondvormen

• een handstand-doorrol maken met een moment van stilstand op de mat, gevolgd door een radslag met duidelijke beenspreiding
• slalommen door de palen
• een wend- en hurksprong maken over een turnkast (6 delen) met behulp van een springplank
• in de trapezoïde met soepele bewegingen door verschillende ‘vakken’ klimmen zonder de grond te raken
• met korte, snelle stappen door hoepels bewegen
• met een buikschuif onder het touw door
• borstwaarts omtrekken op de rekstok
• in drie slagen met de schippersslag omhoog klimmen in een touw en weer naar beneden klimmen 
• balanceren op een omgekeerde labiele bank, waarbij je in het midden duidelijk laat zien dat je de bank kunt laten kantelen

Onderdeel: Instructie geven


Tijdens dit onderdeel bekijken we of je in staat bent om:

  1. voor een groep te spreken
  2. aanwijzingen te geven
  3. instructie te geven
  4. deelnemers enthousiast en actief te maken en te houden

Je geeft twee keer instructie aan de hand van een lesopdracht. Bij de informatiemail over de intakedag die je krijgt van Yonder Sport en Bewegen ontvang je een aantal lesopdrachten voor het onderdeel sportspelen en voor het onderdeel grondvormen, waarop je je kunt voorbereiden. Op de intakedag krijg je van de docent te horen welke lesopdracht jij gaat uitvoeren. De lesopdracht voer je uit binnen een van de volgende sportspelen: basketbal, volleybal, handbal, unihockey of badminton. Voor grondvormen bestaan er lesopdrachten voor: behendigheid in de trapezoïde, touwklimmen, wendsprong over de kast, lange mat en borstwaarts om aan de rekstok.

leskaarten grondvormen en aandachtspunten lesgever

leskaart LLG Unihockey-Volleybal

leskaart LLG Unihockey-Basketbal

leskaart LLG Unihockey-Badminton

leskaart LLG Badminton-Handbal

leskaart LLG Badminton-Volleybal

leskaart LLG Basketbal-Handbal


Onderdeel: Sportspelen

Bij het onderdeel sportspelen laat je zien dat je de basistechnieken van de volgende sporten beheerst: basketbal, volleybal, handbal, unihockey of badminton. Ook laat je zien dat je inzicht hebt in de speltactiek.  

Onderdeel: Motivatiegesprek 

Je kunt in het motivatiegesprek duidelijk maken waarom je met deze studie wil beginnen. Ook mag je uitleggen waarom deze studie bij je past, bijvoorbeeld aan de hand van de kernwaarden. Je laat blijken dat je weet wat de opleiding inhoudt.

Vervolg

Binnen enkele dagen na de intakedag krijg je te horen of we je geschikt vinden voor de opleiding. Je ontvangt een van de volgende antwoorden: 

1. Positief: we nemen je aan. 
Je krijgt officieel een plek op onze opleiding. Nu alleen nog slagen voor je vmbo-diploma. 

2. Negatief: we nemen je niet aan.
Negatief bericht betekent dat wij je niet geschikt vinden voor de opleiding. Ons Studentenadviespunt kan je helpen om samen met jou op zoek te gaan naar een andere opleiding.  

3. We weten nog niet of we je aannemen.
Het kan zijn dat we nog vragen hebben over wat ons is opgevallen tijdens de intakedag of naar aanleiding van het lezen van je digitaal doorstroomdossier (DDD/intergrip). In dat geval nodigen we je samen met je ouders uit voor een gesprek en nemen we daarna alsnog een besluit.