13 september 2024

Zo zorg je snel voor goede zij-instromers in de gehandicaptenzorg

Het vinden en binden van gekwalificeerd personeel in de gehandicaptenzorg is een uitdaging. Het tekort loopt al jaren op. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) adviseert daarom zij-instromers met een kansrijk diploma flexibel op te leiden met certificaten. Yonder heeft hier een efficiënte leerroute voor ontwikkeld.

Bij een aantal diploma's komen de werkprocessen of vaardigheden overeen met wat er nodig is voor een diploma Maatschappelijke Zorg niveau 3 en 4. Dit zijn de gevraagde diploma's in de gehandicaptenzorg. Onder deze kansrijke diploma's vallen: 

- Sport en Bewegen niveau 3 en 4

- Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening

- Doktersassistent

- Onderwijsassistent

- PABO

- Pedagogisch Werk niveau 3 en 4

- CMV

- Propedeuse hbo-opleidingen

- Horeca

Met slechts enkele aanvullende mbo-certificaten kan Yonder deze mensen opleiden tot bekwame zorgmedewerker in de gehandicaptenzorg. Ideaal voor instellingen die snel goed inzetbaar personeel willen.

Bruikbare kennis en ervaring

We kijken eerst naar welke kennis en ervaring de student al in huis heeft. Er zijn eigenschappen en vaardigheden die studenten bij eerder genoemde diploma’s al hebben, die bruikbaar zijn bij het werken in de gehandicaptenzorg. Denk daarbij aan: 

- Activiteiten begeleiden.

- Behulpzaam zijn.

- Zorgtechnische handelingen uitvoeren.

- Handelen in crisissituaties.

- Cliënten ondersteunen bij participatie.

Samen met de organisatie bepalen we wat er nog meer nodig is, om volwaardig inzetbaar te zijn en welke certificaten daarbij horen. 


Flexibele leerroute

Bij Yonder kunnen studenten elke maand starten en het traject in eigen tempo doorlopen. Ze gaan zelfstandig aan de slag, maar worden ook begeleid door een coach. We geloven namelijk in de meerwaarde van leren van elkaar én in de zelfstandigheid van studenten.

Benieuwd wat Yonder voor jouw bedrijf of instelling kan betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag jouw medewerkers te motiveren om zich te blijven ontwikkelen.

Deel dit artikel