13 september 2024

Yonder ontzorgt bij het opleiden van zorgmedewerkers

Dat veel zorginstellingen met een tekort aan personeel kampen, is waarschijnlijk geen nieuws. Yonder biedt in samenwerking met diverse zorginstellingen trajecten aan om op een snelle en effectieve manier toekomstbestendige professionals op te leiden.
Een van de samenwerkingspartners van Yonder is GGZ Breburg. "Wij leiden zij-instromers op, omdat de schaarste in de zorg toeneemt",  vertelt Mike van Zaanen, praktijkbegeleider bij GGZ Breburg. "Het is even investeren, maar we krijgen er goede beroepsprofessionals voor terug. Samen met Yonder leiden we al lange tijd mbo verpleegkundigen op, maar ook studenten maatschappelijke zorg. We delen dezelfde visie, namelijk een leven lang ontwikkelen. Daarin versterken we elkaar echt."

Leren en werken tegelijk
"Een leven lang ontwikkelen houdt in dat je je blijft bijscholen om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te kunnen houden", aldus Annemiek Jacobs, e-coach bij Yonder. "Wij bieden die kans ook voor zij-instromers, die vanuit allerlei andere vakgebieden komen." Zoals Guido van Son, die voorheen werkte in de meubelbranche. "Ik wilde al heel lang in de zorg werken, maar dat gaat niet zonder relevante opleiding", vertelt hij. "Gelukkig ontdekte ik het BBL-traject. Daarbij ga je 8 uur per week naar de opleiding en 28 uur bij een zorginstelling aan de slag. In mijn geval GGZ Breburg."

Studenten sneller inzetbaar
"Het is heel fijn om op deze manier met studenten te werken", zegt Brenda Nooijens, ook praktijkbegeleider bij GGZ Breburg. "Wat ze op school leren, kunnen ze gelijk in de praktijk toepassen. Guido is bijvoorbeeld een hele fijne collega waar ik mee kan sparren op een gelijkwaardig niveau." Annemiek voegt daaraan toe: "Doordat de opleidingsduur flexibel is en we per onderdeel examineren, zijn studenten sneller inzetbaar."

Waardevolle toevoeging
"Ik zou organisaties zeker aanraden om zij-instromers op te leiden", concludeert Brenda. Mike sluit zich daarbij aan: "We worden echt ontzorgd in het opleiden van de student, doordat we één contactpersoon hebben waar we alle vragen aan kunnen stellen. En de studenten zijn echt een waardevolle toevoeging in het team." Annemiek: "Wat ik bedrijven aanraad: ga in gesprek met ons om te kijken welke mogelijkheden er zijn, want er kan vaak veel meer dan je denkt."

Benieuwd wat Yonder voor jou kan betekenen? Klik dan hier

Deel dit artikel