12 september 2024

Stappenplan studiekeuze

Ben jij op zoek naar de allerleukste mbo-opleiding die écht bij jou past? Het maken van een goede studiekeuze vraagt aandacht en tijd. Wij helpen je met het ontdekken van jouw talenten en interesses. Met deze tips vind je de opleiding die daarbij past. Start met de drie stappen: ontdek, doe en check.
Gaan studeren

Ontdek

Interesses: wat vindt jij leuk?
Waar geniet je van? Wat is je hobby?
Waar herken jij jezelf het meest in?

Talent: waar ben jij goed in?
Bijvoorbeeld:
Ik kan goed organiseren, voor mensen zorgen of ik ben handig met computers.

Eigenschappen: wat zijn jouw persoonlijke kenmerken?
Om te kijken of een beroep of opleiding bij je past, is het handig om te weten welke eigenschappen jou op het lijf zijn geschreven.

Vakken: in welke vakken ben je goed en welke vakken vind je leuk?
Een goede manier om te beoordelen waar jouw talent op school ligt, is het maken van twee lijstjes. Een top 3 met vakken waar je goed in bent en waar je goede cijfers voor haalt en een top 3 met vakken die je leuk vindt. Bij welke vakken hang jij aan de lippen van de leraar of heb je zin om huiswerk voor te maken?

Anderen: wat zeggen anderen over jou?
Wat is jouw drive? Vaak zien mensen die jou goed kennen nog beter dan jijzelf waar jij goed in bent en waar je enthousiast van wordt. Vraag aan je ouders en je vrienden om dat in één zin te vertellen.

Doe

Voorlichting
Zit je op het vmbo in de regio Tilburg? Kom dan naar een voorlichtingsavond op jouw school. Tijdens deze avonden kun je kennismaken met meerdere opleidingen. Zo leer je opleidingen kennen waar je zelf misschien nog nooit aan hebt gedacht. Jouw mentor en decaan kunnen je alles over de volgende voorlichtingsavonden vertellen.

Websites
Bekijk de websites van de scholen bij jou in de buurt. Online vind je alle scholen en opleidingen én studiekeuze-events. Bekijk bijvoorbeeld leuke filmpjes. Echt de moeite waard!

Mbo workshopdagen
Zit je in de derde klas vmbo? Tijdens een mbo-workshop doe je in kleine groepjes mee aan leuke activiteiten van verschillende opleidingen. Zo leer je onze campus en vakgebieden echt goed kennen!

Kom naar een open dag!
Hoe weet je of je je prettig gaat voelen op een nieuwe school? Heel simpel: bezoek een open dag. Je maakt kennis met studenten, docenten en de campus. Je proeft de sfeer en krijgt veel informatie over  jouw toekomstige studie. Kijk lekker rond en stel je vragen! 

Bekijk de datums en tijden van onze open dagen en een handige vragenlijst om je goed voor te bereiden.

Snuffelstage
Tijdens een snuffelstage maak je een dag of enkele dagen kennis met een beroep. Je gaat niet echt aan de slag, maar je krijgt wel een goede indruk van het beroep en de mogelijkheden in de praktijk. Misschien kun je een snuffelstage lopen op het werk van een van je ouders of hun vrienden?

Opleidingsmarkt
Zit je in de derde of vierde klas van het vmbo? Bezoek dan de opleidingsmarkt ZIEN DOEN BELEVEN 
In oktober of november presenteren mbo-scholen uit Tilburg en omgeving hun opleidingen tijdens de opleidingsmarkt ZIEN DOEN BELEVEN in het gebouw van het Beatrix College. Er zijn verschillende doe-activiteiten en je ontvangt informatie over niveau 2, 3 en 4 opleidingen.  

Gastlessen
Een gastles wordt gegeven door een inspirerende vakvrouw of vakman, die enthousiast vertelt over het beroep. Vaak zijn het oud-leerlingen van jouw school, die een mooie carrière hebben gemaakt in een bepaald vakgebied. Echte ervaringsdeskundigen, die alle voor- en nadelen van het vak kennen!

Ken je iemand die graag over zijn of haar vak komt vertellen in jouw klas? Vraag je decaan of mentor naar de mogelijkheden op jouw school.

Check

Informatieavond
Zit je in het vierde leerjaar en heb je je in maart nog niet ingeschreven voor een opleiding? Kom dan naar de informatieavond. Bekijk de school en maak kennis met docenten. Zij beantwoorden jouw vragen en zij vertellen je alles over de opleiding en studeren aan het mbo.


Bekijk de datums en tijden van onze informatieavond.

Meeloopdag
Zit je in het eindexamenjaar en weet je al bijna zeker welke opleiding bij je past? Loop een dag mee voor een goed beeld van de lessen, de docenten en de sfeer. Je bent student voor één dag en dat is dé perfecte kans om te ontdekken of jij en de opleiding een goede match zijn.

Bekijk de datums en tijden van onze meeloopdagen.

Kans op werk
Check de kans op een baan op onze website. Bij elke opleiding staat je kans op werk. Op de websites van mbo-scholen vind je onder 'Studie in Cijfers' informatie over de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde. Staat dit niet op de pagina van jouw opleiding? Vraag mbo-scholen er gerust naar. Je vindt de cijfers over jouw studie ook op de website Kies mbo
Mentor
Ga met je mentor in gesprek over jouw sterke kanten en je toekomstbeeld. Dit helpt je bij de juiste studiekeuze. Het zorgt ook voor een betere motivatie om te leren. 

Aanmelden
Meld je direct online aan voor een mbo-opleiding. Of tijdens de open dag. Dit heb je nodig bij het aanmelden:
- Burgerservicenummer (BSN)
- Geldig e-mailadres
- Scan of digitale foto van een geldig legitimatiebewijs

meld je hier aan
Kennismaking
Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een kennismaking.
Komt je keuze overeen met jouw vooropleiding en motivatie? Dat check je tijdens een kennismaking.
Samen stellen we de opleiding en jouw leertraject vast.

Deel dit artikel

Hulp nodig bij het kiezen van een studie?

Plan een gesprek met Zarah of een van onze andere studiekeuzeadviseurs. Samen maak je de juiste keuze.

plan een gesprek

Onze vakgebieden

In welk beroep wil jij straks gaan werken? Ontdek welke vakgebied bij jou past.

Gerelateerde kennisbank artikelen