12 september 2024

De overstap naar het mbo

De overgang van de middelbare school naar een mbo-opleiding is een grote stap. Wil jij weten wat je kunt verwachten bij Yonder? Wij helpen je op deze pagina met de belangrijkste informatie.
Gaan studeren
De overgang van de middelbare school naar een mbo-opleiding is een grote stap. Wil jij weten wat je kunt verwachten bij Yonder? Wij helpen je op deze pagina met de belangrijkste informatie.

Praktijkgericht leren bij Yonder

Op het mbo leer je door te doen. Praktijkgericht onderwijs betekent dat je een beroep leert op school en in de praktijk. Je werkt op verschillende plekken in en buiten de school. In kleine groepjes of voor jezelf.

Kleinschalig onderwijs dankzij persoonlijke begeleiding

Yonder lijkt groot, maar de meeste leerlingen ervaren het tegenovergestelde. Onze docenten, instructeurs en onderwijsassistenten kennen hun studenten, wat zorgt voor persoonlijke en deskundige begeleiding. Zo krijg je een coach of mentor die in de gaten houdt hoe alles gaat: persoonlijk én met je studie en stage. Bij (studie)problemen doen we er alles aan om je te ondersteunen.

Informatieavond

We verwachten ook van ouders of verzorgers dat zij de vordering in de gaten houden. Daarom organiseren we in het begin van het eerste schooljaar een informatieavond. Zij maken dan kennis met docenten en begeleiders en krijgen informatie over de opleiding en het contact. 

Brieven aan studenten onder de 18 richten we aan de ouders. Zodra je meerderjarig bent, richten we brieven aan jouzelf.

Intensieve samenwerking met bedrijven

Yonder heeft meerdere scholen en elke school biedt meer dan één opleiding. Die opleidingen zitten niet voor niets bij elkaar in één school: ze richten zich meestal op hetzelfde werkveld. Daar profiteer jij van als student. Onze scholen werken namelijk vaak met praktijkmaterialen. Ook hebben we samenwerkingen met bedrijven en passen we ons onderwijs aan op de praktijk. Zo ben jij na het behalen van je diploma goed voorbereid op een baan.

2 leerroutes in het mbo

- BOL: de beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school of loopt stage.
- BBL: de beroepsbegeleidende leerweg. Je werkt bij een organisatie en krijgt daarvoor betaald. Je gaat meestal één dag per week naar school.

Succesvolle doorstroming

Met een mbo-diploma kun je direct aan het werk of doorstromen naar een hoger niveau of het hbo. Bij doorstroming bepalen we tijdens een intakegesprek of dit niveau bij je past.

Lesgeld

Alle studenten die op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar of ouder zijn én een voltijd BOL-opleiding volgen, betalen lesgeld. Elk schooljaar stelt het ministerie van Onderwijs de hoogte van het lesgeld vast. Zij innen ook het lesgeld. Daarnaast zijn er opleidingskosten, zoals voor boeken en praktijkmaterialen. De hoogte van dit bedrag is voor elke opleiding anders.

Deel dit artikel

Onze vakgebieden

In welk beroep wil jij straks gaan werken? Ontdek welke vakgebied bij jou past.

Gerelateerde kennisbank artikelen